سوالات متداول

زمان مطالعه: 3 دقیقه

مایکوتوکسین‌ها چیستند؟

مایکوتوکسین­ها متابولیت­های ثانویه قارچ­های رشته­ای هستند که در مراحل مختلف کشت، برداشت و ذخیره بر روی انواع محصولات کشاورزی تولید می­شوند. مهم­ترین گونه­های قارچی که در خوراک حیوانات تولید مایکوتوکسین­ها را می­نمایند شامل قارچ­های فوزاریوم، آسپرژیلوس، پنیسیلیوم، آلترناریا و کلاویسپس هستند. این گونه­ها می­توانند در شرایط مناسب دمایی، رطوبت و pH، سموم مایکوتوکسینی را تولید می­کنند.

تا کنون بیش از 400 نوع مایکوتوکسین شناسایی شده است، که مهم­ترین آن­ها در صنعت دامپروری به شش گروه آفلاتوکسین­ها (شامل آفلاتوکسین B1، B2، G1 و G2)، تریکوتسن­ها شامل تریکوتسن­های A (مانند T-2، HT-2 و دی استوکسی اسکريپنول) و تریکوتسن­های B (مانند داکسی نيوالنول یا DON، نيوالنول و استيل داکسی نيوالنول)، زیرالنون، اکراتوکسین­ها، آلکالوئیدهای ارگوت (شامل ارگومترين، ارگوسين، ارگوتامين و کلاوين­ها) و فیومننسین­ها (شامل فیومننسین B1، B2 و B3) طبقه­بندی می­شوند. در این میان تریکوتسن­ها با دارا بودن 170 نوع دارای بزرگ­ترین تنوع در بین مایکوتوکسین­های شناخته شده هستند.

آیا در منابع خوراکی رایج در ایران، آلودگی به مایکوتوکسین‌ها وجود دارد؟

پراکنش جهانی و وسعت آلودگی در سرتاسر جهان نگرانی­های زیادی را در رابطه با این سموم ایجاد کرده است، به طوری­که طبق گزارش سازمان خواروبار جهانی (FAO) بیش از 25 درصد مواد خوراکی در جهان آلوده به انواع این سموم هستند. براساس نتایج تحقیقات صورت گرفته (بابایی و همکاران، 1389؛ برجی و همکاران، 1386؛ جمالی و معینی، 1387؛ ستاری و همکاران، 1389؛ هاشمی و همکاران. 1389؛ یگانه­پرست و همکاران، 1386) آلودگی به این سموم در شرایط ایران بیش از میانگین جهانی است.

حد مجاز مایکوتوکسین‌ها در مواد خوراکی چه مقدار است؟

حد مجاز تعریف شده برای مایکوتوکسین­ها در بسیاری از کشورها براساس مصوبه سال 1995 سازمان خواروبار جهانی تنظیم شده است. تفاوت­هایی در میزان حد مجاز خوراکی در اتحادیه اروپا، ایالات متحده و برخی کشورهای اروپایی وجود دارد.

حداکثر سطح مجاز برای مایکوتوکسین­ها براساس پیشنهاد سازمان خواروبار جهانی (FAO)

نوع سم

واحد

گاو شیری

طیور گوشتی

طیور تخمگذار

آفلاتوکسین­ها

ppb

20

20

20

فومونیسین­ها

ppm

15

15

50

DON

ppm

3/0

5

2

زیرالنون

ppm

25/0

800

T-2

ppm

1/0

1

4/0

اکراتوکسین

ppm

5/0

5/0

DAS

ppm

5/0

4/0

نکته ای که باید به آن توجه نمود این است که این محدودیت­ها بیش­تر جهت کاهش میزان خطر مایکوتوکسین­ها در سلامت انسان و کمتر برای سلامت حیوان تعریف شده­اند و این در حالی است که با وجود سم در مقادیری کمتر از این استانداردها، کبد برای سم­زدایی این سموم وارد عمل شده و فعالیت زیادی انجام می­دهد. در واقع کبد به عنوان یک فیلتر، مقادیر بسیار ناچیز سم را شناسایی و اقدام به سم­زدایی آن­ها می­کند. با توجه به این­که کبد برای سم­زدایی این سموم انرژی زیادی را صرف می­کند و هم­چنین درصدی از فعالیت­های خود را به این امر اختصاص می­دهد، میزان بهره­وری از انرژی دریافتی حیوان کاهش می­یابد. علاوه بر این، سموم در مقادیر بسیار کم هم فعالیت خود را در سطح وسیعی حفظ کرده و اثرات مخرب خود را روی همه اندام­ها و بافت­های بدن اعمال می­کنند. بنابراین در عمل نباید به این استانداردها اکتفا نموده و برنامه­های مدیریتی را باید بر اساس کاهش میزان دسترسی این سموم تا مقادیری بسیار کمتر از این استانداردها تنظیم نمود.

آیا مصرف مایکوتوکسین ها اثرات فیزیولوژیکی بر عملکرد حیوانات دارند؟

عمومی­ترین تاثیر مایکوتوکسین­ها بر عملکرد حیوانات، کاهش بازده تولید و عملکرد سیستم ایمنی آن­هاست. برخی از سموم نیز اثرات فیزیولوژیکی ویژه­ای بر عملکرد حیوانات می­گذارند.

تاثیر مایکوتوکسین­های مختلف در نشخوارکنندگان.

تاثیر مایکوتوکسین­های مختلف در طیور.

تاثیر مایکوتوکسین­های مختلف در آبزیان.

تاثیر کدامیک از مایکوتوکسین‌ها از همه مخرب‌تر است؟

میزان حساسیت گونه­های مختلف حیوانات به سموم مایکوتوکسینی متفاوت است. به عنوان نمونه میزان حساسیت نشخوارکنندگان به سم T-2 بیش از سایر سموم است و این در حالی است که آبزیان بیش­تر به آفلاتوکسین­ها حساس هستند.

حساسیت گونه­های مختلف به مایکوتوکسین­ها